Знаете ли, че...

Динозаврите са живели в период от историята на Земята, наречен епоха на мезозойски ("среден живот"). Те са живели през всичките три периода от тази епоха: триазичният, юрския и кристалния.

Динозаврите са влечуги, които са живели на Земята от преди около 230 милиона години до около 65 милиона години.

Хранещите се с месо динозаври са известни като тероподи, което означава "звероносец", защото имат остри, закачени нокти на пръстите си. За разлика от тях динозаврите, които ядат растения, са склонни да имат тъп копита или нокти на краката.

Динозавратните черепи са имали големи дупки или "прозорци", които правели черепите им по-леки. Някои от най-големите черепи бяха колкото кола.

Учените смятат, че има над 1000 различни видове динозаври, различни от птиците, и над 500 различни рода. Те предполагат, че все още има много неизвестни динозаври и че може да има максимум 1,850 рода.

Динозаврите живеят на всички континенти, включително Антарктида.

Докато много хора мислят, че динозаврите са били масивни, динозаврите обикновено са били човешки по размер или по-малки. Учените вярват, че по-големите кости са просто по-лесни за вкаменелости.

Някои опашки на динозаврите са с дължина приблизително 14 метра. Повечето динозаври имат дълги опашки, които им помагат да запазят равновесието си при бягане.

Динозаврите са разделени на две групи по структурата на техните хипобои. В хълбоците на сауришките или на гущерите, динозаври, една от костите посочи напред. В бедрата на орнитинските, или на птиците, динозаври, всички кости посочиха назад. По ирония на съдбата, учените вярват, че птиците са се развивали от динозаври с гущери, но не и от динозаври, затрупани от птици.

Първите динозаври, които се появили по време на Триасовия период преди 230 милиона години, били малки и леки. По-големи динозаври като Брахиозаври и Трицератопси се появяват по време на юрския и кредовия период.

Никой не знае колко дълго е жизнеността на динозавъра. Някои учени смятат, че някои динозаври са живели до 200 години.

Учените вярват, че някои динозаври са хладнокръвни, други са топлокръвни, а други - не напълно едни или други. Малките месни ядетели може да са били топлокръвни. Растенията, които не били толкова активни, вероятно били студени. Топлокръвното животно се нуждае от около 10 пъти повече храна, отколкото хладнокръвно животно със същия размер.

Най-големите яйца на динозаврите били големи като баскетболните топки. Колкото по-голямо е яйцето, толкова по-дебела е черупката. Така че, ако яйцата били по-големи, динозавър бебетата вероятно нямаше да успеят да се измъкнат.

Повечето динозаври, хранещи се с месо, имат кости, пълни с въздух. Макар че костите са им били огромни, те не били толкова тежки, колкото изглеждали. Птиците имат същия вид кухи кости.

Очите на хората са изправени напред, за да могат да видят в 3D. Растителните динозаври, подобно на трицератопите, имат очи, гледащи от двете страни, за да наблюдават опасност, докато се хранят.

Новородено човешко бебе има по-голям мозък от повечето възрастни динозаври. Китовете и делфините имат най-големите мозъци на всички живи животни.

Змии и гущери проливат кожата си, когато растат. Изследователите вярват, че динозаврите може да са направили същото.

Някои динозаври може да са имали цветна кожа, но учените не знаят със сигурност. Вероятно повечето динозаври са имали зелени и кафяви скали, за да им помогнат да се скрият сред дърветата и растенията.

Динозаврите често поглъщат големи скали. Тези скали останаха в стомаха и им помогнаха да раздробят храната.

Динозаврите, които консумират растения, може да са допринесли за глобалното затопляне чрез преминаване на газ.

Динозаврите, които били могли да се движат на два крака, се наричат двуполюсни.

Динозаврите имали различни механизми за самоотбрана. Някои, като месоядците, имали остри зъби. Инсталаторите на растенията имаха дълги рога или остри шипове. Други динозаври били покрити с космени пластини.

Подобно на птиците и влечугите днес, динозаврите изграждали гнезда и яйца. Някои дори хранят и защитават бебетата си.

Динозаврите, които живеят близо до вода, често оставят най-добрите вкаменелости.

Най-малкото динозавърско яйце, което някога е било открито, е дълго само 3 сантиметра и тежи 75 грама. Не е известно какъв вид е дошъл. Най-големите яйца за динозаври, които някога са открили, принадлежат на месоядка в Азия, наречена Сегнозавър ("бавен гущер"). Яйцата са с дължина около 19 инча.

За проекта

Този проект е създаден специално за Националната олимпиада по Информационни технологии - 2018 г. Използвани са материали главно от книгата "Голяма картинна ДИНОПЕДИЯ".

Контакти

ПГИ - гр. Перник

2302, ул. Г. Мамарчев, 2

НОИТ 2018


    НОИТ